Wykonanie
Ciasto marchwiowe to klasyk. Znałam je tylko ze słyszenia, bo nigdy nie miałam okazji go upiec. Znalazłam idealny przepis.
Cynamon można zastąpić
przyprawą do piernika. Inspiracja z "Kuchnia i kropka!", nr 17/18 2012

Składniki1 i 1/2 szklanki
cukru6 jaj3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cynamonu4 szklanki startej
marchwi1 szklanka
olejusólWykonanie
Białka oddzieliłam od
żółtek i ubiłam z
cukrem i szczyptą
soli, następnie dodawałam
żółtka jedno po drugim dalej ubijając delikatnie całą masę.
Mąkę wymieszałam z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, dodawałam po łyżce do masy jajecznej mieszając delikatnie, na końcu dodałam startą
marchew i
olej. Całość wymieszałam i wlałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 50 minut w temp. 170 st. Po upieczeniu ciasto posypałam
cukrem pudrem.


Opracowała Edyta