Pyszne risotto, bardzo sycące. Pierwszy raz gotowałam soczewicę. Zrobiłam to danie na obiad. W smaku soczewica w połączeniu z ryżem i duszoną cebulką przypomina mi smak ziemniaków z duszonym mięsem w sosie :) a na pewno to danie ma mniej kalorii..Inspiracja z Vitalii .Składniki(porcja dla dwóch osób)2 kawałki piersi z kurczaka1 cebula1/2 l bulionu z drobiu(można zrobić z gotowej kostki rosołowej)1 szklanka soczewicy300 g ryżu basmatizioła i przyprawyPo 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i mięsaWykonanieSurową soczewicę zalałam wodą na 30 minut. Ugotowałam w osolonej wodzie, w osobnym garnku ugotowałam ryż. W rondelku podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę. Do cebuli wsypałam ugotowany ryż i zalałam wszystko bulionem. Dusiłam aż do wyparowania płynu. Na osobnej patelni gilowej podsmażyłam mięso z przyprawami. Do ryżu dodałam ugotowaną soczewicę, następnie dodałam podsmażone mięso pokrojone w paski. Całość wymieszałam i przyprawiłam tak jak lubię.Opracowała Edyta