Wykonanie
Dziś zrobiłam
rybkę na obiad. Cały czas poszukuję dobrej marynaty do
ryby. Najbardziej smakują mi smażone
okonki które
zrobi moja mama, są pyszne. Moja propozycja to
łosoś w marynacie z
cytryną,
czosnkiem i
tymiankiem. Muszę przyznać że straciłam już nadzieję na pyszną
rybkę w moim wykonaniu, ale ta marynata do
łososia pasuje idealnie,
rybka jest pyszna, podałam ją z
ziemniakami i zielonym
ogórkiem, do tego pasuje schłodzone, białe
półwytrawne wino. Przepis z Vitalii .

Składniki(porcja dla dwóch osób)400 g
świeżego łososiaMarynatałyżeczka suszonego
tymiankuząbek
czosnkusok z połówki
cytryny1/2 małej
cebuliświeżo zmielony
pieprz do smaku
olej słonecznikowy do smażenia
sól(ja nie dodałam)Wykonanie
Rybę umyłam, przygotowałam marynatę - do miski wsypałam
tymianek,
pieprz, wlałam
sok z cytryny, wycisnęłam ząbek
czosnku,
cebulkę pokroiłam w drobną kostkę. Wrzuciłam
rybę do marynaty i wstawiłam na 20 min do lodówki. Następnie usmażyłam
łososia na na patelni z odrobiną
oleju.


Opracowała Edyta