Wykonanie
Przyszedł czas na słodkości..Kolejny przepis z książki Gotuj z Julią ..Pyszna
tarta z
jabłkami. To moja pierwsza
tarta, bardzo słodka..Idealna dla łasuchów.

Składniki(okrągła foremka do tarty o średnicy 35 cm)ciasto1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki tortowej170 g
masła1 szklanka mocno schłodzonej
wody1 łyżeczka
solido tegoglazura morelowa-1 szklanka
dżemu morelowego(ja zastąpiłam
dżemem truskawkowym)2 łyżki
cukru brązowego3 ły żki ciemnego
rumu(ja nie dodałam)3 twarde
jabłkaWykonanie
Mąki przesiałam do miski, dodałam
masło,
sól i
wodę, wyrobiłam ciasto, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Dżem podsmażyłam na patelni razem z
cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość ok 5 mm, ułożyłam w foremce, na ciasto położyłam papier do pieczenia i wysypałam surowy
groch. Następnie ciasto włożyłam do rozgrzanego do 160 st piekarnika i piekłam 15 min z
grochem i kolejne 10 min bez
grochu. Gorącą glazurę z
dżemu i
cukru wyłożyłam na gorące ciasto,
jabłka obrałam ze skóry i pokroiłam w pół plasterki, ułożyłam na glazurze i posypałam
cukrem brązowym. Tartę piekłam kolejne 35 minut.Następne wyzwanie to: Naleśniki deserowe z
truskawkami.



opracowała Edyta