Wykonanie
Mój pierwszy przepis z Julią
Child :)Zaczęłam od
ciasteczek - kocie języczki - "Langues de chat". Nie da się opisać jakie są pyszne, trzeba je upiec, a na pewno znikną szybko z talerza. Smak
masła i startej
skórki cytryny łączą się w fantastycznie.
Ciasteczka są cienkie, kruche i rozpływają się w ustach..Bon appetit!

Składniki(16
ciastek wielkości 10cm x 4 cm)2
jaja1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
maki55 g
masłaSkórka starta z jednej
cytrynyWykonanieUbiłam pianę z
białek, a w osobnej misce utarłam
masło z
cukrem i
żółtkami, dodałam skórkę startą z
cytryny . D o powstałej masy dodawałam po łyżeczce ubite
białka, cały czas mieszając. Następnie w sypałam przesianą
mąkę . Wszystkie składniki razem delikatnie połączyłam.M asę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1 cm i wyciskałam porcje ciasta, na wyłożoną papierem do pieczenia płaską formę.
Ciastka piekłam w temperaturze 140 st. około 9 minut.
Ciasteczka w piekarniku ro zlewają się pod wpływem gorąca, dlatego trzeba zostawiać duże odstępy, szybko rumienią się na brzegach. Po wyłożeniu na talerz robią się kruche.Następne wyzwanie to:
Tarta z
jabłkami.





opracowała Edyta