ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKOWE NALEŚNIKI I KREM Z SOCZEWICY

MARCHEWKOWE NALEŚNIKI I KREM Z SOCZEWICY

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
CIASTO NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE (<=KLIKNIJ LINK)
200 GRAM PIECZAREK
2 ŁYŻKI MASŁA
2 STARTE MARCHEWKI
OCET BALSAMICZNY
PĘCZEK KOPRU
KREM Z SOCZEWICY:
2 ŁYŻKI MASŁA
100 GRAM SOCZEWICY CZERWONEJ "SANTE"
100 GRAM SOCZEWICY ZIELONEJ "SANTE"
1 -2 POKROJONE MARCHEWKI
ŁYŻECZKA SOLI
PIEPRZ
ŁYŻECZKA IMBIRU
1/2 CEBULI
2 ŁYŻKI OLIWY
250 ML BULIONU WARZYWNEGO
WYKONANIE:
NAJPIERW PRZYGOTOWUJEMY KREM: W WOKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I DODAĆ CEBULĘ - ZESZKLIĆ.
DODAJEMY MASŁO I IMBIR. NASTĘPNIE DODAĆ SOCZEWICĘ I MARCHEWKĘ - DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM - SMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
WLAĆ BULION I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. PRZYKRYĆ I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 15 - 20 MINUT AŻ SOCZEWICA I MARCHEWKA ZMIĘKNIE.
WSZYSTKO ZMIKSOWAĆ NA GŁADKI MUS.
NA ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY POKROJONE PIECZARKI NA 2 ŁYŻKACH MASŁA AŻ ZMIĘKNĄ I NABIORĄ KOLORU.
NASTĘPNIE NA OSOBNEJ MAŁEJ PATELNI SMAŻYMY GRUBE NALEŚNIKI DODAJĄC PO WYLANIU CIASTA NA PATELNIĘ PO KILKA PIECZAREK.
NA USMAŻONE NALEŚNIKI NAKŁADAMY 1 -2 ŁYŻKI KREMU Z SOCZEWICY I POSYPUJEMY STARTĄ MARCHEWKĄ I KOPREM.
SKRAPIAMY OCTEM BALSAMICZNYM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2013/04/marchewkowe-nalesniki-i-krem-z-soczewicy.html