ßßß Cookit - przepis na Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 opakowanie suszonych moreli
Marynata:
100 ml białego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 płaska łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele.
Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.
Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę.
Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/04/schab-z-morela-w-marynacie-miodowo.html