Wykonanie

Składniki:1 kg
schabu bez kości1 opakowanie
suszonych moreliMarynata:100 ml
białego wina6 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnego2 łyżki płynnego
miodu3 łyżki
musztardy francuskiej1 łyżka
musztardy dijon1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanej
bazylii1 łyżka posiekanego
rozmarynu1 płaska łyżka
solikilka ziaren
pieprzuWykonanie:
Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam
morele.
Oliwę,
wino,
ocet i
miód mieszam, dodaję obie
musztardy,
pieprz i
sól. Siekane
zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.
Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam
mięso na drugą stronę.Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę
mięso razem z
przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę -
mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.

SMACZNEGO!