ßßß
Składniki:1 kg śledzi3 duże cebule3 jabłkaZalewa:1 szklanka octu3 szklanki wody1 łyżeczka soli1-2 łyżki cukruliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnistyWykonanie:Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny.Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe.
SMACZNEGO!Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym terminie :D