ßßß
Składniki:1 litr wywaru mięsno-jarzynowego1/2 kg świeżych ogórków2 łyżki masła1 łyżka mąki3 łyżki śmietany 18%1/2 pęczka koperku (użyłam rzeżuchy)sok z 1/2 cytrynyżółtkosólWykonanie:Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i wydrążam pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładam do rondelka, skrapiam wywarem i gotuję kilka minut na dużym ogniu, aż zmiękną. W tym czasie w głębokim naczyniu rozgrzewam masło, dodaję mąkę i zasmażam nie rumieniąc. Rozprowadzam resztą zimnego wywaru i gotuję ok 5 min. Dodaję podduszone ogórki i razem gotuję przez chwilę. W razie konieczności zakwaszam sokiem z cytryny. Zestawiam zupę, dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną i żółtko, i ponownie doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą. Przed podaniem posypuję rzeżuchą lub koperkiem i startą skórką cytrynową.
SMACZNEGO!