Wykonanie
inni
pomidorową. Jeśli tak, to w naszej rodzinie większość zalicza się do tych, którzy uwielbiają
ogórkową. Przepisów na tą popularną i lubianą zupę jest bez liku ale ja dzisiaj odwołuję się do przepisu, który pochodzi z wiekowej już książki pt.: „ Ilustrowany Kucharz Krakowski dla oszczędnych gospodyń” wydaniedziewiąte z około 1900 r. Cytuję: „Obrać trzy duże, kwaśne
ogórki, pokrajać w talarki, posypać
mąką i udusić w rondlu na
maśle, gdy się podsmażą, zalać rosołem i gotować pół godziny.
Potem zupę przecedzić, zaprawić ¼ litra (kwaterkę) kwaśnej
śmietany — na 2 osoby — zrobić przedtem małe pierożki z
mięsem lub
bułką pokrajaną w kostki i smażoną na
maśle, wrzucić do zupy i podać. Zamiast
śmietany można także wbić 4
żółtka w wazę rozrobione zupą i wlać na nie gorącą zupę, mieszając ciągle łyżką, aby się równo rozpuściły. Chcąc
mieć tę zupę postną, zalewa się przesmażone
ogórki smakiem z
włoszczyzny i zresztą postępuje się tak samo.”Moja wersja nie odbiega zbyt mocno od oryginału. Różnica polega na tym, że kiedypodaję zupę z grzankami to nie przecedzam jej, tylko zamiast kroić
ogórki w plasterki, szatkuję na tarce o dużych oczkach i pozostawiam w zupie. Zmniejszyłam ilość
śmietany.Dodałam natomiast posiekaną
natkę koperku, który świetnie podkreśla smak zupy.

Ilość porcji – 2Czas wykonania – 45 min.Stopień trudności – łatwy

Składniki:Na zupę:3 duże , kwaśne
ogórki ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach,1 łyżka
masła,1 płaska łyżka
mąki,¼ szklanki soku z
ogórków ( niekoniecznie),650 ml rosołu½ szklanki
śmietany 18%2 łyżki posiekanego
koperkusólpieprzNa grzanki:1
bułka pszenna pokrojona w kosteczkę1 łyżka
masła
Sposób wykonania:starte
ogórki posypujemy
mąką i dusimy na
maśle, około 10 min. od czasu do czasu mieszamy, wlewamy sok z
ogórków i podgotowujemy jeszcze około 5 min.,całość zalewamy rosołem i gotujemy około 30 min. w tym czasie robimy grzanki:
masło roztapiamy na patelni, wrzucamy pokrojoną
bułkę, smażymy aż kosteczki
bułki będą miały złoty kolor, na koniec zaprawiamy zupę
śmietaną i dodajemy
koperekzupę podajemy z grzankami.Inne propozycje:Tradycyjny krupnik polskiZupa klopsowa-tradycje kulinarne pomorza i kujaw