ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

nazwa

Wykonanie

Ostatnio, w moim segregatorze, przeglądając stare kartki z gazet, znalazłam przepis na ziemniaki faszerowane i do obiadu, zamiast tradycyjnych przygotowałam takie nadziewane. Przepis pochodzi z "Oliwii", tylko nie wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej polane sosem i zapiekane z żółtym serem.
Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami , a resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam.
Składniki:
4-6 dużych ziemniaków
Farsz:
10 dag białego sera
1/2 szklanki mleka
2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
15 dag żółtego sera
Sos:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły.
Chłodne, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok 1 cm. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Twaróg, wydrążony miąższ z ziemniaków i mleko miksuję i dodaję do masy posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min.
W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam na gotujące mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy.
Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:)
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/05/ziemniaki-faszerowane.html