Wykonanie
Ostatnio, w moim segregatorze, przeglądając stare kartki z gazet, znalazłam przepis na
ziemniaki faszerowane i do obiadu, zamiast tradycyjnych przygotowałam takie nadziewane. Przepis pochodzi z "
Oliwii", tylko nie wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej polane sosem i zapiekane z
żółtym serem.Do moich
ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane
pieczarkami , a resztę
pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam.

Składniki:4-6 dużych
ziemniakówFarsz:10 dag
białego sera1/2 szklanki
mleka2
jajkałyżka posiekanej
natki pietruszkisólpieprz15 dag
żółtego seraSos:3
jajka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
oleju1 1/2 szklanki
mlekasólpieprzWykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły.Chłodne, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok 1 cm.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
Twaróg, wydrążony miąższ z
ziemniaków i
mleko miksuję i dodaję do masy posiekane
jajka oraz
natkę pietruszki. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Farszem napełniam połówki
ziemniaków, wierzch posypuję tartym
żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min.W tym czasie
mleko, na sos, gotuję. Rozbijam
jajko i ucieram z
olejem i
mąką. Mieszankę wlewam na gotujące
mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.
Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć
ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym
serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy.Lub tak, jak w moim przypadku, podać z
mięsem:)

SMACZNEGO!