Wykonanie
Odważyłam się wreszcie użyć
kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia
kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :)To co? Podnosimy cholesterol? :P

Składniki:1
kurczak w całości (ok. 1,5 kg)1
cytryna pokrojona w plastryNa marynatę:1/2 główki
czosnku4 łyżki roztopionej
margaryny1 łyżka
miodu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka1/2 łyżeczki
soli morskiej z
papryczką chiliDodatkowo:1/2 litra
bulionu drobiowego lub warzywnegoSkładniki na marynatę połączyć



Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym

Pokrojonymi plasterkami
cytryny natrzeć
kurczaka, a następnie ułożyć je na
kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków
cytryny można włożyć do środka
mięsa od strony szyi


Natrzeć
mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można
kurczę piec od razu


Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg)Wkładamy
kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy
kurczaka połową
bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy
kurczaka i oblewamy
mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż
kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic.
Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczonePorcjujemy nożycami do
mięsa






Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim
ziemniaki :)Smacznego! :)W myśl akcji: