ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem

Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Odważyłam się wreszcie użyć kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :)
To co? Podnosimy cholesterol? :P
Składniki:
1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg)
1 cytryna pokrojona w plastry
Na marynatę:
1/2 główki czosnku
4 łyżki roztopionej margaryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili
Dodatkowo:
1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
Składniki na marynatę połączyć
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym
Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi
Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można kurczę piec od razu
Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg)
Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone
Porcjujemy nożycami do mięsa
Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :)
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/kurczak-pieczony-z-nuta-cytrynowa-i.html