Wykonanie
Kupiłam kiedyś
mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :)Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w domu, ale również w pracy.


Składniki:20 gramów
drożdży30 gramów
cukru waniliowego100 ml
mleka100 ml
maślanki naturalnej270 gramów
mąki pszennej pełnoziarnistej1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 duży
banan (mój ważył 280 gramów, w skórce)1
jabłkocukier puder do posypania - opcjonalnieW ciepłym
mleku wymieszanym z ciepłą
maślanką rozpuszczamy
drożdże z jedną łyżką
mąki. Zostawiamy na 10 minut aż
drożdże ruszą

Jajko wbijamy do miski i mieszamy z
drożdżamiNastępnie dodajemy powoli
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być
Banana kroimy w plasterki,
jabłko w półplasterki i dodajemy do ciastaPlacuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloruMożna posypać
cukrem pudrem





Smacznego :)W myśl akcji: