ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem

Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Kupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :)
Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w domu, ale również w pracy.
Składniki:
20 gramów drożdży
30 gramów cukru waniliowego
100 ml mleka
100 ml maślanki naturalnej
270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce)
1 jabłko
cukier puder do posypania - opcjonalnie
W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże ruszą
Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami
Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być
Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta
Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru
Można posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/drozdzowe-penoziarniste-placuszki.html