ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym

Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków.
Składniki:
1 nieduża włoska kapusta
500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 gramów pieczarek
1 woreczek ryżu
1 cebula
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
1 kostka rosołowa - opcjonalnie
Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie
Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki
Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem
Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy
Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia
Zwijamy najpierw od siebie...
... następnie z jednego boku...
... i drugiego
Całość zawijamy jak krokiety
Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową
Gotujemy ok. 45 minut
Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy
Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę
Zjadamy na ciepło :)
Na zdrowie! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/01/goabki-z-kapusty-woskiej-z-pieczarkami.html