Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków.Składniki:1 nieduża włoska kapusta500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego200 gramów pieczarek1 woreczek ryżu1 cebula1 mała puszka koncentratu pomidorowego2 łyżki śmietany1 łyżka mąkisólpieprzczerwona mielona papryka1 kostka rosołowa - opcjonalnieLiście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minutGotujemy ryż w lekko osolonej wodzieMięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczkiPieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsemDodajemy ryż, przyprawy i mieszamyNastępnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liściaZwijamy najpierw od siebie...... następnie z jednego boku...... i drugiegoCałość zawijamy jak krokietyGołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołowąGotujemy ok. 45 minutNastępnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionemspod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamySosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilęZjadamy na ciepło :)Na zdrowie! :)W myśl akcji: