Nie robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :DPodałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :)Składniki:1/5 litra bulionu warzywnego400 gramów makaronu pennetrochę margaryny do posmarowania naczynia500 gramów serka mascarpone2 jajkagarść listków świeżej bazylii2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki150 gramów mozzarelli - starty żółty serpieprzziołowysólW bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamyŻaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margarynySerekmascarpone mieszamy z jajkami i przyprawamiPiecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni CDo naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami...... i układamy połowę makaronuPosypujemy połową porcji posiekanych listków bazyliiNa to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami...układamy plasterki jednej kulki mozzarelli...i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamyNastępnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtegoZapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minutPonieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette .Smacznego! :)