ßßß Cookit - przepis na Grillowana cykoria z figami

Grillowana cykoria z figami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cykoria kolorowa 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
figi 2 sztuk
rukola 0,5 szklanek
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z umytej cykorii usunąć wierzchnie liście i przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny. Cykorie upiec z obu stron na rozgrzanym grillu (ok. 5 minut). Umyte figi pokroić na ćwiartki. Rukolę oczyścić i osuszyć. Na suchej patelni lekko uprażyć płatki migdałowe. Ocet wymieszać z miodem i oliwą. Na talerzach rozłożyć rukole, na niej ciepłe połówki cykorii i figi, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Rukolę można zastąpić inna sałatą, a całość można posypać tartym parmezanem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grilla
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9405/Grillowana-cykoria-z-figami