Wykonanie
Tak to już jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z
fasolki szparagowej żółtej, 4
ziemniaków i dosłownie 5 cm (!)
marchewki :)
Składniki:450 gramów (1 opakowanie)
mrożonej fasolki szparagowej żółtej1
marchewka4
ziemniaki1
kostka rosołowa drobiowa1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
śmietany do zabielenia zupy4 ziarenka
ziela angielskiego4
listki laurowesól i
pieprz do smaku
Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie)
Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkęWarzywa przekładamy do garnka z
fasolką, dodajemy
kostkę rosołową i przyprawiamyWstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania
wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)
Do kubeczka przekładamy
śmietanę i hartujemy ją
wywarem z zupy: dolewamy jedną łyżkę wazową
wywaru do
śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną
śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:)
UWAGA! Jeśli nie zahartujemy
śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie...
Na zdrowie! :)