ßßß
Składniki:450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej1 marchewka4 ziemniaki1 kostka rosołowa drobiowa1 łyżeczka lubczyku1 łyżeczka kurkumy1 łyżka śmietany do zabielenia zupy4 ziarenka ziela angielskiego4 listki laurowesól i pieprz do smakuFasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie)Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterkiZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkęWarzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamyWstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)

Do kubeczka przekładamy śmietanę i hartujemy ją wywarem z zupy: dolewamy jedną łyżkę wazową wywaru do śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:)
UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie...
Na zdrowie! :)