ßßß

Składniki:250 gramów margaryny1 szklanka cukru pudru1/2 szklanki oliwy1/2 szklanki śmietany 18%1/4 szklanki miodu płynnego3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody4 jajka1 przyprawa do piernikówbakalie (ja nie dawałam)Nutella do posmarowania ciastawiórki kokosowe do posypania wierzchuMargarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masęCały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawęNastępnie dodać śmietanę i ewentualnie bakaliePiekarnik nagrzać do 175 stopniBlachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną formęPo upieczeniu i wystudzeniu ciasta - posmarować wierzch Nutellą i posypać wiórkami kokosowymi



Wiem od córki, że ciasto dzieciom smakowało :)Smacznego więc :)W myśl akcji: