Wykonanie
Dzisiaj dzieci miały w szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia
zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :)Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi.


Składniki:250 gramów
margaryny1 szklanka
cukru pudru1/2 szklanki
oliwy1/2 szklanki
śmietany 18%1/4 szklanki
miodu płynnego3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody4
jajka1
przyprawa do pierników
bakalie (ja nie
dawałam)Nutella do posmarowania ciasta
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem na pulchną masęCały czas mieszając dodawać po 1
jajku,
miód,
oliwę,
sodę i
przyprawęNastępnie dodać
śmietanę i ewentualnie
bakaliePiekarnik nagrzać do 175 stopniBlachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną formęPo upieczeniu i wystudzeniu ciasta - posmarować wierzch Nutellą i posypać wiórkami kokosowymi





Wiem od córki, że ciasto dzieciom smakowało :)Smacznego więc :)W myśl akcji:
