Wykonanie
To już kolejny przepis na pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z
jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.


Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
miodu płynnego1
jajko1 opakowanie
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonejtłuszcz do blaszkiSposób wykonania:1.
Mąkę przepisać z
sodą, drobić dołek i wlać
miód. Dodać
przyprawę do piernika,
cukier,
jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze
miodu. Wyrobić ciasto.2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.3.
Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z
jabłek. Udekorować wedle uznania.Smacznego!!!

Źródło: Ciasta domowe, nr 207