ßßß

Składniki:3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki miodu płynnego1 jajko1 opakowanie przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonejtłuszcz do blaszkiSposób wykonania:1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 207