Wykonanie
Pierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni.
Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :)
Dżem (u mnie
truskawkowy) i
orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej
orzechów, niż
dżemu. Zresztą
orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :DZ podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam
ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała.Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji -
ciasteczka w tej książce nazywają się "
ciasteczkami babci".

Składniki na ciasto:500 gramów
mąki1 kostka
margaryny Kasi7
żółtek (a tutaj sposób na wykorzystanie pozostałych 5
białek - nie marnujmy ich...)4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na piankę:2
białka200 gramów
cukru pudruDo dekoracji:1 słoik
dżemu truskawkowego100 gramów
orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów)

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut

W tym czasie obieramy
orzechy (jeśli mamy w łupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do
mięsa

Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masaWyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy...

... i foremką wykrawamy
ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu
ciasteczek, będziemy je jeszcze raz wałkować i wykorzystywać). Ja to robiłam foremkami o różnych kształtach - należy wówczas pamiętać, że musicie
mieć liczbę parzystą tych samych kształtów, ponieważ będą one
potem zlepiane
dżemem w pary


Po wycięciu
ciasteczek przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie wyłożycie papierem blachy, to spływająca ewentualnie masa będzie
potem trudna do usunięcia - to sam
cukier. Przypalony nie schodzi łatwo. A papier po prostu zdejmiecie z blachy i wyrzucicie wraz z okruchami masy i
orzechów do śmieci

Piecyk nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg)Ułożone na blachę
ciasteczka posmarować najpierw masą (ja to robiłam łyżeczką)...

... a następnie posypać
orzechami
Piec ok. 10 minutOdstawić do wystygnięcia...

... i gdy wystygną smarować jedno
ciasteczko dżemem i zlepiać drugim
ciasteczkiem tego samego kształtu



Smacznego :)