Wykonanie
Dostałam
marchewkę i
groszek, z ogródka. Nie jakieś kupne, niewiadomego pochodzenia tylko PRAWDZIWE:)
Składniki:kilka sztuk małej,
młodej marchewkigroszek w łupinkach1/2
kostki bulionu z zielem angielskim i
listkiem laurowym1/3 kostki
bulionu warzywnego1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
mąkiMarchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję
marchewkę w małą kostkę, ale w tym przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej
marchewkiGroszek wyłuskaćWarzywa przełożyć do garnuszka, zalać
wodą, dołożyć
kostki rosołowe i gotować do miękkości
Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos
śmietaną z
mąką (podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów):
śmietanę i
mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać
wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka z
marchewką i
groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu
śmietany, czyli zawsze lejemy gorące do zimnego, a nie odwrotnie, bo powstaną "kluchy"Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki z
mąkiPodawać do drugiego dania
Smacznego:)Biorę udział w akcjach: