ßßß Cookit - przepis na Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną

Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :)
Składniki:
1/2 kilo łopatki wieprzowej
1 duża marchewka
1 pietruszka
35 dag pieczarek
1 czerwona papryka
sól
pieprz
łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 torebka kaszy gryczanej
1 kostka rosołowa
Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki.
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę.
Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła
Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki.
Podawać z ogórkiem kiszonym.
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/05/gulasz-po-gruzinsku-z-kasza-gryczana.html