Wykonanie
Składniki (1-2 porcje):2
jajka2
pomidory0,5 łyżki
oliwy extra vergine0,5 ząbku
czosnkuszczypta
suszonego oreganoświeża
kolendrasól i świeżo zmielony
pieprz
Pomidory zalewamy wrzącą
wodą, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wykrajamy szypułki, a miąższ kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy
oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki
czosnek, chwilę podsmażamy.
Pomidory wykładamy, razem z
sokiem, na patelnię, doprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano i smażymy przez około 4 minuty. Łyżką robimy dwa zagłębienia w pomidorach i wbijamy w nie
jajka, doprawiamy
solą. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 3 minuty lub do czasu aż
białka będą ścięte. Posypujemy posiekaną
kolendrą.