Wykonanie

Składniki* :150 g
mąki150 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru4 łyżki
serka homogenizowanego2
jajka100 g ciemnej
czekolady gorzkiej, roztopionej1,5 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao*Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 C.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na gładką masę, kilka minut. Dodajemy po 1
jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną
czekoladę oraz
serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Zmniejszamy obroty miksera i ciasto łączymy z sypkimi składnikami. Formę z kominkiem wysmarowujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 50 minut do godziny, do tzw. suchego patyczka.Babkę po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w piekarniku i po tym czasie dopiero otwieramy lekko piekarnik. Po następnych kilka minutach babkę wyjmujemy i zostawiamy w formie do ostygnięcia.