Wykonanie
Babkę piecze się w specjalnej, okrągłej foremce. Dzięki temu, w przeciwieństwie do zwykłej formy na ciasto, ciepło dochodzi do każdego miejsca i sprawia, że babka jest równomiernie upieczona.Składniki (8 porcji):ciasto:225 g
mąki razowej120 g
mąki pszennej100 g niesłodzonego
kakao w proszku2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej200 g
cukru pudru2 duże
jajka, lekko ubite2 duże, dojrzałe
banany, rozgniecione180 ml
maślanki120 ml
oleju roślinnegopolewa:225 g
cukru pudru1 łyżka niesłodzonego
kakao w proszku2-3 łyżki letniego
mleka
ciasto : piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę na babkę natłuszczamy
masłem. Do miski przesiewamy oba rodzaje
mąki,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy, a w środku wykonujemy dołek.W drugiej misce mieszamy
jajka,
banany,
maślankę i
olej, po czym wlewamy mieszaninę do dołka w
mące. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto łyżką do przygotowanej formy, wygładzając powierzchnię.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Odstawiamy ciasto na 5 minut w formie, po czym wykładamy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (na około godzinę).polewa : składniki polewy łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia składników.Schłodzone ciasto polewamy polewą, tak aby spływała po bokach ciasta. Odstawiamy na 30 minut, aby polewa stężała.