Wykonanie
Składniki:spód:150 g
ciasteczek Digestive100 g
masła, roztopionego1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
cukrupłaska łyżka
kakaomasa serowa:600 g
serka wiejskiego200 g
jogurtu greckiegołyżeczka
aromatu waniliowegoszczypta mielonego
kardamonu1/3 szklanki
mioduszczypta
solikruszonka:50 g
masła1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru4 - 5 łyżek
cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. W małej misce mieszamy
cukier,
kakao i
sól. Dodajemy pokruszone
ciasteczka całkowicie roztopione
masło. Uzyskaną masą wykładamy dno natłuszczonej formy o wymiarach 25x36 cm, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut na górnej półce. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięciaDo dużej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Miksujemy tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na ostudzony spód.
Masło rozcieramy palcami z
mąką wymieszaną z
cukrem. Gotową kruszonką posypujemy wierzch naszego sernika.Na dnie piekarnika wstawiamy szklane naczynie wypełnione wrzącą
wodą.
Woda w trakcie pieczenia zapobiega pękaniu sernika. Wstawiamy formę z
ciastem do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 60-70 minut. Po wyjęciu, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na parę godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.