Wykonanie
Ciasteczka te mają przyjemnie gęstą konsystencję i są bogate w błonnik. Najlepiej smakują rano, w zestawie z
kawą. Mniam!Składniki (na 30-35
ciasteczek):225 g
mąki pszennej180 g
masła150 g
cukru1 duże
jajko1 duży, dojrzały
banan150 g
płatków owsianych100 g
gorzkiej czekolady60 g posiekanych
orzechów włoskich1,5 łyżeczki
aromatu waniliowego0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W średniej wielkości misce mieszamy
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy
cukier z
masłem na kremową masę. Dodajemy
jajko i
aromat waniliowy, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojonego
banana oraz mieszankę suchych składników. Na koniec dodajemy
płatki owsiane, posiekaną
czekoladę i
orzechy.Na blachę wykładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając
między porcjami około 5 cm odstępu. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż
ciastka nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się twarde w dotyku. Aby równomiernie się zrumieniły, w połowie pieczenia zamieniamy miejscami blachy.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
ciasteczka na 2-3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały, a następnie przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.