ßßß
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Dodajemy jajko i aromat waniliowy, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojonego banana oraz mieszankę suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane, posiekaną czekoladę i orzechy.Na blachę wykładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając między porcjami około 5 cm odstępu. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż ciastka nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się twarde w dotyku. Aby równomiernie się zrumieniły, w połowie pieczenia zamieniamy miejscami blachy.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka na 2-3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały, a następnie przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.