ßßß Cookit - przepis na Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Skladniki:
1 pęczek włoszczyzny
300 g pieczarek
1 cebula
1,5 l wody
1 łyżka masła
kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka łyżek sosu sojowego jasnego
sól, pieprz
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy dowolnie. Warzywa wrzucamy do zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, sos sojowy dla intensywności smaku i gotujemy około godziny. Po tym czasie wywar odcedzamy.
Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry, cebulę drobniutko siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy warzywa na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a cebula się zeszkli. Następnie zalewamy je odcedzonym wywarem, doprawiamy solą, sosem sojowym i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/09/krem-pieczarkowy.html