Wykonanie
Skladniki:1 pęczek
włoszczyzny300 g
pieczarek1
cebula1,5 l
wody1 łyżka
masłakilka łyżek
śmietany lub
jogurtu naturalnegokilka łyżek
sosu sojowego jasnegosól,
pieprz
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy dowolnie. Warzywa wrzucamy do zimnej
wody, dodajemy 1 łyżeczkę
soli,
sos sojowy dla intensywności smaku i gotujemy około godziny. Po tym czasie
wywar odcedzamy.
Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry,
cebulę drobniutko siekamy. Na patelni rozpuszczamy
masło i dusimy warzywa na średnim ogniu, aż
pieczarki puszczą sok, a
cebula się zeszkli. Następnie zalewamy je odcedzonym
wywarem, doprawiamy
solą,
sosem sojowym i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem, dodajemy
śmietanę lub
jogurt i dokładnie mieszamy.Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami.