Wykonanie
Gdybym miała opisać tę
sałatkę jednym słowem, byłoby to z całą pewnością słowo jeden.Obawiam się, że nie można jej określić tak po prostu. Widzicie, to nie jest zwykła
sałatka. Oczywiście, to był posiłek ze świeżych warzyw i
zieleniny,
owoców,
orzechów i
sera. Chociaż zgadzam się, że w istocie, to jest dość dużo, jak na
sałatkę, ale w połączeniu tego wszystkiego uzyskujemy znacznie więcej.Składniki:2 szklanki
rukoli10 dużych
truskawek, pokrojonych w plasterki5 kapeluszy
pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterkikilka cienkich plasterków
czerwonej cebuli80g
sera halloumi (może być inny owczy lub kozi) w plastry o grubości 0,5 cm10g niesolonych
pistacji, z grubsza posiekanych
winegret:2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżeczka płynnego
miodu1 łyżeczka czystego ekstraktu z
waniliisól morskaświeżo mielony
czarny pieprz
Rozgrzewamy małą patelnię teflonową na średnim dużym ogniu i podsmażamy
ser halloumi aż do uzyskania złotej "skorupki" na każdej stronie, około 1-2 minut z każdej strony.W
między czasie w małym malakserze lub blenderze, mieszamy wszystkie składniki na sos i miksujemy do całkowitego połączenia się składnikoów. Odstawiamy na bok.W dużej misce, wrzucamy umytą
rukolę,
truskawki,
pieczarki i
czerwona cebulę, zalewamy sosem i mieszamy, aż się wszystko dobrze połączy.Na górę
sałaty przenosimy grillowany
serem halloumi i posypujemy całość
pistacjamiJemy od razu,
póki ser jest miękki i ciepły.