Wykonanie
Jeżeli nie lubicie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a do tego nie przepadacie za kulinarną nudą, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Pappardelle z
pomidorami,
fasolką i
rukolą jest bowiem daniem, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Mniam!Składniki (4 porcje):1 puszka
fasolki szparagowej karczochów1 opakowanie
suszonych pomidorów w
oleju1/3 szklanki białego
wytrawnego wina (np. Pinot Grigio)6 garści liści
rukoli400 g
makaronu pappardelle
sól,
pieprz
Suszone pomidory i
fasolkę odsączamy z zalewy, pozostawiając łyżeczkę zalewy z
pomidorów. Kroimy
karczochy i
suszone pomidory na stosunkowo duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę
oleju z
karczochów i
suszonych pomidorów. Następnie podsmażamy na nich pokrojone składniki. Po 4 minutach dolewamy
wino i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy
rukolę i mieszamy do czasu, aż „zwiędnie” i zmięknie.W tym czasie gotujemy
makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając na wszelki wypadek 1/3 szklanki
wody z gotowania. Dodajemy do farszu ugotowany
makaron, w razie potrzeby dolewamy też
wodę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe!