Ten dekadencki przepis dostałam kiedyś od dobrej znajomej i śmiało mogę stwierdzić, że jest to najlepszy Kurczak Cordon Bleu, jaki kiedykolwiek próbowałam.Składniki (na 6 porcji):6 połówek piersi kurczaka bez skóry, bez kości6 plasterków sera szwajcarskiego6 plasterków szynki3 łyżki mąki1 łyżeczka papryki6 łyżek masła1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 kostka bulionu z kurczaka1 łyżka mąki kukurydzianej1 szklanka śmietany kremówkiRozbijamy piersi z kurczaka, jeśli są zbyt grube. Na każdą pierś kładziemy w połowie po 2-3 małe kawałki sera zawinięte w plasterki szynki. Składamy brzegi kurczaka i zabezpieczamy wykałaczkami. Mieszamy mąkę i paprykę w małej misce i obtaczamy kawałki kurczaka.Rozgrzewamy masło w dużej patelni na średnim ogniu i smażymy kurczaka do momentu aż będą rumiane na każdej ze stron. Dodajemy wino i bulion. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, przykrywamy i dusimy przez 30 minut, aż kurczak nie będzie już różowy.Wyjmujemy wykałaczki i przenosimy ciepłego kurczaka na talerze. Mąkę kukurydzianą mieszamy ze śmietaną w małej misce, trzepaczką powoli wlewamy na patelnię. Gotujemy, mieszamy, aż zgęstnieje i polewamy kurczaka. Podajemy.