Wykonanie
Składniki ciasto:* 250g
mąki tortowej* 2 łyżki
cukru pudru* 2
żółtka* 50g roztopionego
masła* 50-80ml białego,
wytrawnego winaSkładniki nadzienie:* 250g
serka Ricotta* 100ml
śmietanki kremówki 30-36%* 80-100g
cukru pudru* sok z 1
limonki* otarta skórka z 1
limonkiSposób przygotowania:Ciasto: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na około 1h do lodówki.Ciasto wyjąć z lodówki, bardzo cienko rozwałkować (1,5-2mm), wyciąć kółka i bardzo dobrze skleić ze sobą brzegi. Ciasto smażyć na głębokim
oleju – muszą być całe zanurzone w
oleju.Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno.
Serek Ricotta wymieszać z
cukrem pudrem,
sokiem z limonki i otartą skórką a następnie delikatnie połączyć z ubitą
śmietaną. Gotowy krem schłodzić około 20min. Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem – ciasto będzie chrupiące a krem chłodny i puszysty.Smacznego! :)