ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem podwójnie paprykowy: żółto-zielony!

Zupa-krem podwójnie paprykowy: żółto-zielony!

nazwa

Wykonanie

Przepis na znakomitą zupę paprykową dostałam już dawno temu od Teściowej. Zwykle robiłam ją z czerwonej papryki. Wersja żółto-zielona trochę różni się od czerwonej, jest bardziej delikatna. Obie smakują znakomicie, rozkochały w sobie już niejednego smakosza! Doskonale smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem, ale zdecydowanie najlepiej z kluskami kładzionymi . Polecam Wam wypróbowanie kremu z papryki w obu wersjach, jestem pewna, że nie będziecie mogli zdecydować, która jest lepsza :)
Składniki:
- rosół,
- 3 papryki (2 żółte, 1 zielona lub 3 czerwone),
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (w przypadki wersji żółto-zielonej może być nieco mniej),
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra,
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia,
- ewentualnie: śmietana.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła. Po ok. 20-30 minutach miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy koncentrat, miksujemy raz jeszcze. Zawartość garnka wlewamy do rosołu, mieszamy. Za pomocą łyżki cedzakowej można wyłowić pływające skórki z papryki. Jeśli gotujecie świeży rosół, można zmiksować warzywa razem z papryką, ale nie jest to konieczne. Zupę zagęszczamy mąką (1-2 łyżki mąki dynamicznie mieszamy w ok. pół szklanki letniej wody do gładkiej konsystencji; zupę można zagęścić zasmażką, ja wybrałam trochę lżejszą wersję). Przyprawiamy do smaku (zupa powinna być ostra). Na koniec możemy zaprawić śmietaną. W efekcie zupa ma pomarańczowy kolor za sprawą koncentratu pomidorowego. Krem z czerwonej papryki ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/05/zupa-krem-podwojnie-paprykowy-zoto.html