Wykonanie
Kawałek
sera odkrawamy specjalnym nożem zakończonym szpikulcem. Nadziewamy na ten szpikulec i przenosimy na nasz talerz. Smarujemy
masłem ułamany kawałek
chleba. Posługując się własnym nożem i widelcem odkrawamy kawałeczek
sera, kładziemy na ten kawałek
chleba i ręką podnosimy do ust. Stara szkoła obowiązująca w dyplomacji nakazuje używanie przy jedzeniu
sera wyłącznie specjalnego noża. W restauracji jemy zatem
ser w taki sposób, w jaki dyktuje to sytuacja. Jeżeli podadzą nam sam nóż nie dopraszamy się o widelec.Koktajl z
krewetek (czy
krabów)je się z reguły łyżeczką deserową trzymaną w prawej ręce i widelczykiem. Widelczykiem nasuwamy
mięso na łyżeczkę. Łyżeczka służy też do nabierania sosu.Grubo pokrojoną zwykłą
szynkę jemy za pomocą noża i widelca krojąc ją na odpowiednie kęsy.Cieniutko pokrojone jak „papierek”
szynki włoskie i hiszpańskie jemy tylko palcami podnoszą je do góry wpuszczając do ust.Jeżeli do
szynki otrzymujemy specjalne długie i grube paluszki(tzw. grissini) kręcimy nimi owijając wokół nich plastry
szynki (tak, że powstaną ruloniki) i gryziemy je aż zjemy wszystko.
Szynkę w cieście jemy nożem i widelcem. Ciasto możemy jeść palcami (albo odkładać na bok).
Karczochy jemy zawsze rękami lewą ręka przytrzymując
karczoch, a prawą odrywając listki i maczając je w sosie, a następnie bezgłośnie wysysając miąższ i odkładając resztki na specjalny talerzyk. Gdy pozostanie nam już tylko
serce karczocha obmywamy palce i zjadamy je za pomocą noża i widelca oddzielając części niejadalne.Omlet jemy specjalną łyżeczką lub tylko widelcem.Spaghetti jemy za pomocą widelca trzymanego w prawej ręce i łyżki nawijając je na widelec w miseczce łyżki i łyżką oddzielając
nitki makaronu od reszty znajdującej się na talerzu. Możemy też, jak jesteśmy trochę wprawieni, jeść spaghetti jak Włosi samym widelcem nawijać
nitki makaronu ma brzegu talerza.
Szparagi kiedyś jadło się samym widelcem, obecnie nożem i widelcem. Nie kroimy ich na zbyt małe kawałki. Zaczynamy je jeść od główki. Koniec pozostawiamy odsuwając go na brzeg talerza.
Żabie udka jemy wyłącznie palcami rozłamując je i ogryzając każde po kolei.
Krewetki w całości łapie się za głowę lewą ręką, a prawą skręca się jej kark oddzielając tym samym
mięso od pancerza. W taki sposób przygotowujemy sobie kilka sztuk i po wypłukaniu palców w miseczce z
wodą zjada się. je palcami lub widelcem. Jeżeli podawane są z sosem nadziewamy je na widelec i maczamy w sosie.