ßßß
Pyszne ,wiosenne śniadanie........jajko sadzone, plasterek szynki, kilka listków sałaty lub swieżgo szpinaku i.....szparagi!Najbardziej lubię do tego zestawu pachnącą , chrupiącą grzankę /taką prosto z patelni grillowej/.
Szparagi można podgotować wieczorem ,a rano zawinąć je w plaster surowej szynki /u mnie parmeńska/ i wstawić do piekarnika lub podgrzać na patelni.Jajko / użyłam przepiórcze/ usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Obok ułożyć podgrzane szparagi w szynce , kilka liści sałaty , grzankę i.... ...smacznego!Jest to propozycja na śniadanie w naszym kraju. We Włoszech nikt by się na nie nie zdecydował/ja tak!/.Ale tak podane szparagi z jajkiem i grzanką to doskonała propozycja na obiad / drugie danie/ , lub kolację....................a może lepsza będzie bruschetta? / zobacz /