Wykonanie
Pyszne ,wiosenne śniadanie........
jajko sadzone, plasterek
szynki, kilka listków
sałaty lub
swieżgo szpinaku i.....
szparagi!Najbardziej lubię do tego zestawu pachnącą , chrupiącą grzankę /taką prosto z patelni grillowej/.
Szparagi można podgotować wieczorem ,a rano zawinąć je w plaster
surowej szynki /u mnie parmeńska/ i wstawić do piekarnika lub podgrzać na patelni.
Jajko / użyłam przepiórcze/ usmażyć, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, posypać
szczypiorkiem i przełożyć na talerz. Obok ułożyć podgrzane
szparagi w
szynce , kilka liści
sałaty , grzankę i.... ...smacznego!Jest to propozycja na śniadanie w naszym
kraju. We Włoszech nikt by się na nie nie zdecydował/ja tak!/.Ale tak podane
szparagi z
jajkiem i grzanką to doskonała propozycja na obiad / drugie danie/ , lub kolację....................a może lepsza będzie bruschetta? / zobacz /