Wykonanie
Co roku obiecujemy sobie. że już na następne święta jedzenia będzie mniej. Na ogół jednak kończy się na deklaracjach...

Co zrobić z resztkami pieczeni,
kapusty czy
makaronu do rosołu? Można oczywiście przygotować z nich nowe pyszne potrawy: zapiekanki, paszteciki, sałatki. Jednak wszystkiego nie da się od razu przetworzyć ani zjeść. Oto kilka zasad, które pomogą ci przedłużyć okres przydatności twoich potraw:Czysta lodówka . Niska temperatura chroni żywność przed zepsuciem, ale tylko wtedy, gdy w produktach i wewnątrz lodówki nie ma bakterii. A więc nawet jeśli myłaś ją przed Gwiazdką, po świętach zrób to ponownie. Była przecież ostatnio mocno eksploatowana. Wstaw do niej także spodek z
sodą oczyszczoną, która działa bakteriobójczo.Wszystko pod przykryciem . Nie wstawiaj do lodówki potraw na półmiskach ani w salaterkach. Najlepsze do przechowywania są zamykane pojemniki.Rozmieszczenie . Produkty najtrwalsze umieść na półkach przy tylnej ściance, a z przodu te które trzeba zjeść szybko.Które produkty możesz uratować przed zepsuciem?Ciasto - większość, w tym tort i sernik, możesz zamrozić nawet na 3 miesiące. Szarlotka wytrzyma w lodówce kilka dni.
Ciasteczka i pierniki zachowają świeżość nawet do 2 miesięcy w blaszanych pudełkach.
Wino - przelej resztki do foremek na
lód, włóż do zamrażalnika. Przydadzą się do
drinków lub
sosów. Sos do naleśników: dodaj do
wina odrobinę
cukru,
cynamonu i
goździk. Odparuj 1/3 objętości.
Ryby - gotowych dań
rybnych nie zamrażaj, przechowuj je w lodówce. Najtrwalsza jest
ryba w galarecie i
śledzie marynowane – wytrzymają 5–6 dni. Pozostałe potrawy trzeba zjeść w ciągu 3–4 dni.Zupa - bez
ziemniaków można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Zupę z
ziemniakami zagotuj, przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki. Wytrzyma 4 dni.
Pieczywo - zawiń szczelnie w folię i zamroź. Jeśli przez święta sczerstwiało, rozmrażaj w rozgrzanym piekarniku, lekko skrapiając skórkę
wodą. Możesz także je ususzyć i zrobić
tartą bułkę.
Mięso - pieczeń i inne dania
mięsne mogą leżeć w zamrażarce 5–6 miesięcy. W lodówce przechowuj je 3–4 dni.
Wędlinę ze sklepu podziel na porcje „na jeden raz”, przechowuj w zamrażarce do miesiąca.