Wykonanie
Składniki:60-80 dag
truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)80 dag
ziemniaków (najlepiej mączyste)25 dag
mąki pszennej1
jajkosólkwaśna
śmietanabułka tartastarte
orzechy włoskieWykonanie:Jeśli mamy
mrożone truskawki, przełożyć na sito, by się rozmroziły.Jeśli używamy
truskawek z kompotu, należy je starannie odsączyć z soku.Świerze
truskawki należy dokładnie umyć.
Ziemniaki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać, zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z
jajkiem, szczyptą
soli i przesianą
mąką, dokładnie wyrobić.Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i układać na nich
truskawki, posypać 1/2 łyżeczki
cukru, sklejać dokładnie. Wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Bułkę tartą, posiekane
orzechy zrumienić na patelni, polać gotowe kluseczki.RADA:Kluseczki podawać z
śmietaną wymieszaną z
cukrem pudrem. Można je też ozdobić świeżymi
owocami, listkiem
mięty.