Wykonanie
Czyżby zbliżała się wiosna...? ;DJak myślicie?Ja czuje ją dzisiaj w powietrzu i te piękne promienie słońca... a magnolia w ogrodzie ma pączki...Pięknie :)Uwielbiam czas gdy przyroda budzi się do życia po śnie zimowym, bo my budzimy się wraz z nią.W tak piękny dzień najchętniej zjadam sernik, koniecznie z akcentem letnim.Taaak zdecydowanie jestem serniko -maniaczką :)Dlatego przedstawię Wam moi
drodzy dziś przepis na bardzo delikatny serniczek z lekką nutką świeżości. Co na to powiecie?






Składniki:(forma 24cm śr. )- 1kg
sera (ja robiłam z wiaderka „Pilos” )- 5
jajka „L”- 1 szkl.
Cukru- 1
budyń śmietankowy- ziarenka z
laski wanilii- 200g
śmietany 18%Wierzch:- 250ml
śmietanki kremówki- 1 łyżka
cukru- 50 g ciemnej
czekolady-
borówki (mogą być mrożone)Wykonanie:Gotujemy w czajniku
wodę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C i pod kratką na której będziemy piec sernik ustawiamy naczynie z gorącą
wodą.W dużej misce miksujemy
ser z
śmietaną,
cukrem i ziarenkami
wanilii i
budyniem na gładką masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wbijamy po jednym
jajku, za każdym razem chwilkę miksując. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę
serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy 60 min(jeśli po tym czasie środek sernika nie będzie nadal ścięty należy go piec dłużej, gdyby był zanadto zarumieniony przykrywamy go folią aluminiową). Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.Nazajutrz ubijamy 200ml
śmietany kremówki z
cukrem i rozsmarowujemy po wierzchu sernika. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy 50ml
śmietanki z 50g
czekolady aż masa będzie jednolita. Po lekkim ostudzeniu robimy nią wzory na śmietankowej warstwie. Brzegi sernika obkładamy
borówkami. Jeśli chcecie możecie cały wierzch obłożyć ulubionymi
owocami, bo naprawdę wspaniale się komponują z tym sernikiem. Ja dałam tylko tyle, bo tylko tyle niestety miałam ;)No kochani to teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pałaszowania serniczka.Smacznego :)