ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta kawowa

Panna Cotta kawowa

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam u Oli - tutaj
Odrobineczkę zmieniłam proporcje.
Potrzebujemy:
400ml śmietanki 30%
150 ml mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
5 łyżek cukru
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
Zagotowujemy wodę. W jednej łyżce rozpuszczamy żelatynę a w drugiej kawę rozpuszczalną. Do rondla wlewamy śmietankę i mleko dodajemy do nich cukier i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia na malutkim gazie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczone kawę i żelatynę. Studzimy. Gdy masa jest już zimna ale nadal płynna napełniamy nią foremki/miseczki i wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z foremek na talerzyki. Aby to sobie ułatwić na moment wkładamy miseczki do gorącej wody. Ozdabiamy według własnych upodobań. Ja najbardziej preferuję ze stopioną czekoladą.
Smacznego :)
Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje...
Ja zakładając bloga przysięgłam sama sobie, że będę szczera i zawsze będę wydawała rzetelną opinię na temat rzeczy które próbuję. Tak też czynię....
Więc, jak dla mnie deser ten jest wspaniały w smaku. Naprawdę bardzo smaczny, mleczno -kawowy i słodki ale nie przesłodzony. Jednak, konsystencja mi nie pasuje. Wszyscy się zachwycają Panna Cottą jak nie wiem co...ok jak im smakuje to na zdrowie. Jednak na mój gust, podkreślam na MÓJ GUST! Jest ona zbyt zbita. Zdecydowanie bardziej preferuję deserki bardziej kremowe a najbardziej uwielbiam takie piankowe. Jednak co kto woli ;) A Wy jakiego typu deserki lubicie najbardziej?
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/05/panna-cotta-kawowa.html