Wykonanie
Kto je sałatki, ten piękny i gładki...Wiosenna ochota na sałatki nie mija, a wręcz rozwija się, działając dla nas na korzyść. Korzyść zarówno zdrowotną, jak i urodową. No bo czy ktoś zaprzeczy temu, że witaminki dodają urody i wigoru???dziś proponuję Wam
sałatkę „Na winie” :Ptak tak....
brałam do niej co się nawinie :Dale koniec końców, wyszło prze przepysznie. Mimo że do skomplikowanych nie należy, to
będę wracać do niej jeszcze wiele
razy :)



Przygotujcie:100g
łososia wędzonego na zimno w plastrach (kupuję w Realu „Tip”-a i jest świetny)pół paczki
roszponki (moja paczka miała 120g)2
pomidorki rzymskie4 łyżki
kukurydzy1/2
ogórka wężowegopęczek
pietruszkiodrobinę
oleju lnianego lub innego
oleju bez wyraźnego smakuewentualnie troszkę
soli i
pieprzuJak zawsze, wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą.
Roszponkę rwiemy na mniejsze listeczki.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy
pomidorki.
Łososia również kroimy na mniejsze kawałki.
Pietruszkę siekamy dość drobno, zostawiając kilka gałązeczek do przybrania. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, doprawiamy i delikatnie mieszamy, aby
łosoś się nie rozpadł.
Sałatkę rozkładamy na talerzyki i ozdabiamy pozostawionymi gałązkami
pietruszki. Oczywiście proporcje są dowolne, jak macie ochotę dać całą paczkę
roszponki to
dajcie, na zdrowie. Kombinujcie i łączcie ze sobą co najbardziej lubicie. Ale dla mnie ta
sałatka skradła moje
serce :)Smacznego i miłego,
słonecznego dnia moi mili :)))))