Wykonanie
Składniki:jedna duża
wędzona makrela6
kiszonych ogórków1
czerwona paprykapuszka
czerwonej fasolipół szklanki pokrojonego
szczypiorku2 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtupieprzsólMakrelę oddzielić od skóry i ości.
Ogórki pokroić w półplasterki.
Fasolę odsączyć z zalewy.
Paprykę umyć, posmarować
olejem i włożyć do piekarnika (w całości). Zapiekać ja około 20 minut w 200 st (dopóki miejscami nie zacznie czernieć i nie zaczną pojawiać się pęcherze). Po wyjęciu jej z piekarnika natychmiast przełożyć ją do worka foliowego i poczekać aż wystygnie. Następnie wyjąć z niej gniazdo nasienne i pozbawić skórki (która dzięki wcześniejszemu zabiegowi, będzie bardzo ładnie odchodzić).
Paprykę pokroić w większe kawałki.Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą. Doprawić ewentualnie
solą (uwaga,
makrela i
ogórki są już dość słone). Wstawić na godzinkę do lodówki do "przegryzienia".