ßßß Cookit - przepis na Chlebek pszenny z kozieradką i czarnuszką

Chlebek pszenny z kozieradką i czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Tym razem dodała do chleba nowej przyprawy , trochę się obawiałam , bo kozieradka ma specyficzny selerowy posmak ale w chlebie sprawdziła się znakomicie . Ziarenka są bardzo twarde więc część zmieliłam a resztę zalałam gorącą wodą na kilka godzin . Ziarenka zmiękły i w swoim smaku zaczęły przypominać słonecznik . W nasionach kozieradki obecne są białka roślinne, śladowe ilości olejków eterycznych, flawonoidy, cholina,lecytyna, witaminy PP, F, D i alkaloid trygonelina .Kozieradka pobudza syntezę białek , regeneruje tkanki , działa odżywczo , odkażająco , przeciwzapalnie , regulujw wypróżnienia i metabolizm . Ma zbawienny wpływ na włosy i paznokcie .
1/2 kg maki / chlebowa lub pszenna /
1 kubek letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion kozieradki / część mielimy , część zalewamy wodą /
1 opakowanie drożdży
1 łyżka czarnuszki do posypania chlebka
opcjonalnie można dodać garść płatków owsianych i orzechów laskowych
Wszystkie suche składniki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą . Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem , przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Jednak wszystko zależy od zewnętrznej temperatury . Jeśli ciasto powiększy dwukrotnie swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .
Piekarnik nagrzewamy do 250 C . Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto , pamiętając żeby nie go nie ugniatać i pozostawić bąbelki powietrza . Posypujemy nasionkami czarnuszki i pieczemy ok 45 min / bez termoobiegu / .
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/06/chlebek-pszenny-z-kozieradka-i.html