Wykonanie

Tym razem dodała do
chleba nowej
przyprawy , trochę się obawiałam , bo
kozieradka ma specyficzny
selerowy posmak ale w
chlebie sprawdziła się znakomicie . Ziarenka są bardzo twarde więc część zmieliłam a resztę zalałam gorącą
wodą na kilka godzin . Ziarenka zmiękły i w swoim smaku zaczęły przypominać
słonecznik . W nasionach
kozieradki obecne są
białka roślinne, śladowe ilości
olejków eterycznych, flawonoidy, cholina,lecytyna, witaminy PP, F, D i alkaloid trygonelina .
Kozieradka pobudza syntezę
białek , regeneruje
tkanki , działa odżywczo , odkażająco , przeciwzapalnie , regulujw wypróżnienia i metabolizm . Ma zbawienny wpływ na włosy i paznokcie .

1/2 kg
maki / chlebowa lub pszenna /1 kubek letniej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki nasion
kozieradki / część mielimy , część zalewamy
wodą /1 opakowanie
drożdży1 łyżka
czarnuszki do posypania
chlebkaopcjonalnie można dodać garść
płatków owsianych i
orzechów laskowych
Wszystkie suche składniki mieszamy i zalewamy ciepłą
wodą . Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem , przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Jednak wszystko zależy od zewnętrznej temperatury . Jeśli ciasto powiększy dwukrotnie swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .Piekarnik nagrzewamy do 250 C . Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto , pamiętając żeby nie go nie ugniatać i pozostawić bąbelki powietrza . Posypujemy nasionkami
czarnuszki i pieczemy ok 45 min / bez termoobiegu / .Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy .