Wykonanie

Na warsztatach z Davidem poznałam przepis na wspaniałe pierożki samosy .Jest to przekąska z kuchni indyjskiej ,trójkątne pierożki smażone na
oliwie z farszem z pikantnych warzyw . Na warsztatach David pokazał nam te pierożki zawijane w kruche
ciasto Filo . Niestety na moim zadupiu nikt w sklepach o takim nawet nie słyszał więc puki co użyłam substytutu w postaci
ciasta francuskiego . Farsz do pierożków jest pyszny i zaskakujący . Samosy idealnie sprawdzą się na piknikach i grillach . Kruche i pikantne mogą z powodzeniem zastępować na
pieczywo do sałatki .Składniki :2
pory / białe części / drobno kroimy
olej ryżowy lub
oliwa do smażenia
ser fetasos teryiaki - wspaniale zastępujący
sól2 łyżeczki tartego
imbiru1 łyżeczka mielonego
kminkukminek i
czarnuszka do posypania
Pory poddusić na
oliwie , doprawić sosem teryiaki . Zdjąć z ognia , pomieszać z
serem feta , dodać
imbir i
kminek .
Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości ok 4 cm . Nakładać farsz na koniec paska i zawijać w trójkąt .Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
kminkiem i
czarnuszką. Pieczemy ok 15 min w 250 C lub krócej jeśli się ładnie przyrumienią.
