ßßß
Takie pierogi chodziły za mną od dawna . Na święta nie zdążyłam ich zrobić , ale cały czas o nich myślałam. W końcu nadszedł ich czas i zostały przygotowane . Lubię wszystkie rodzaje pierogów , najbardziej ruskie i te ze szpinakiem , ale te z kapustą i grzybami robię stosunkowo rzadko . Dlatego tez zrobiłam sobie na zapas do zamrażarki .Składniki :Ciasto podstawowe na pierogi robię na oko ale spróbuje przybliżyć proporcje.1/2 kg mąki pszennej1 jajko1 łyżka oliwyletnia woda / dodaję 1 kubek /i dolewam w zależności od konsystencji ciasta .Farsz:kapusta kiszona - 1 litrowy słoikopakowanie suszonych grzybkówsól i pieprz do smakuopcjonalnie smażona cebulkaskwarki do okraszenia pierogówKapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości .Po ostudzeniu drobno kroimy i przekładamy do miski . Grzyby namaczamy a następnie gotujemy do miękkości . Kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem .Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min.Podajemy okraszone boczkiem lub cebulką .