ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi chodziły za mną od dawna . Na święta nie zdążyłam ich zrobić , ale cały czas o nich myślałam. W końcu nadszedł ich czas i zostały przygotowane . Lubię wszystkie rodzaje pierogów , najbardziej ruskie i te ze szpinakiem , ale te z kapustą i grzybami robię stosunkowo rzadko . Dlatego tez zrobiłam sobie na zapas do zamrażarki .
Składniki :
Ciasto podstawowe na pierogi robię na oko ale spróbuje przybliżyć proporcje.
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oliwy
letnia woda / dodaję 1 kubek /i dolewam w zależności od konsystencji ciasta .
Farsz:
kapusta kiszona - 1 litrowy słoik
opakowanie suszonych grzybków
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie smażona cebulka
skwarki do okraszenia pierogów
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości .Po ostudzeniu drobno kroimy i przekładamy do miski . Grzyby namaczamy a następnie gotujemy do miękkości . Kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem .
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min.
Podajemy okraszone boczkiem lub cebulką .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html