Wykonanie

Takie pierogi chodziły za mną od dawna . Na święta nie zdążyłam ich zrobić , ale cały czas o nich myślałam. W końcu nadszedł ich czas i zostały przygotowane . Lubię wszystkie rodzaje pierogów , najbardziej ruskie i te ze
szpinakiem , ale te z
kapustą i
grzybami robię stosunkowo rzadko . Dlatego tez zrobiłam sobie na zapas do zamrażarki .Składniki :Ciasto podstawowe na pierogi robię na oko ale spróbuje przybliżyć proporcje.1/2 kg
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
oliwyletnia
woda / dodaję 1 kubek /i dolewam w zależności od konsystencji ciasta .Farsz:
kapusta kiszona - 1 litrowy słoikopakowanie
suszonych grzybkówsól i
pieprz do smakuopcjonalnie smażona
cebulkaskwarki do okraszenia pierogów
Kapustę zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości .Po ostudzeniu drobno kroimy i przekładamy do miski .
Grzyby namaczamy a następnie gotujemy do miękkości . Kroimy drobno i dodajemy do
kapusty. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem .Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min.Podajemy okraszone
boczkiem lub
cebulką .