Wykonanie



Dzisiaj Ciachomania obchodzi swoje pierwsze urodziny. Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze, miłe słowa i za to, że tu zaglądacie. Ogromnie podziękowania dla B- za zdjęcia i za to, że zmotywował mnie rok temu, motywuje i wspiera do dzisiaj. (nie zapominam też o mojej wiernej czytelniczce mK :)Jak już kiedyś
pisałam, serniki należą do moich ulubionych wypieków. Serniki w stylu amerykańskim są specyficzne, ale jakie dobre :) Pyszny spód z
ciasteczek, kremowa masa serowa. Oryginalnie używany jest cream cheese, ale nasz
ser też się dobrze sprawdza- powinien być kremowy i gęsty. Nie wyrastają podczas pieczenia, więc też nie opadają spektakularnie, dzięki
czemu bardzo ładnie się prezentują. Są różne szkoły- niektórzy zapiekają na wierzchu masę
śmietanową, inni dekorują po upieczeniu. Jak dla mnie- idealny jest w wersji naturalnej. Taki, jak pamiętam sprzed lat.SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 26 cm)spód200 g
herbatników1,5 łyżki
kakao1.5 łyżki
brązowego cukru120 g
masła1 kg
sera (użyłam
sera na serniki)250 g
cukru pudru4
jajka4 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowy5 łyżek
śmietany 12%Spód:
herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z
kakao i
cukrem.
Masło rozpuścić, dodać do
herbatników.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy, ubić dobrze łyżką. Piec w temperaturze 160 C (termoobieg) 10 minut.Masa serowa-
ser zmiksować, dodać
mąkę pszenną i
cukier waniliowy. Stale miksując dodawać
cukier puder, a następnie po jednym
jajku. Na końcu dodać
śmietanę, dobrze wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód.Piec w temperaturze 200 C (termoobieg) 15 minut, a następnie w 100 C 40-45 minut (masa serowa ma ładnie stężeć na środku).Podawać po wystudzeniu, najlepszy na drugi dzień po nocy w lodówce.
