Wykonanie
To delikatny deser z
owocami truskawek,
bananów , puszystą
bitą śmietaną, polany sosem
truskawkowo-
brzoskwiniowym.Idealny na poczęstunek dla naszych pociech z okazji dnia dziecka.Składniki:1 kg
truskawek0,5 l
śmietany 30% słodkiej2
śmietan fix lub bez,
cukier puder do smaku.2
banany2 łyżki
dżemu brzoskiwiniowego8 małych kawałków
czekolady gorzkiej5 małych kawałków
czekolady białejTruskawki płuczemy, osączamy z
wody i usuwamy szypułki.16 szt najładniejszych
truskawek odkładamy. Przecinamy je na pół układamy na foli lub papierze do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i maczamy w niej połowy
truskawek, lub nakładamy ciepłą
czekoladę pędzelkiem na
truskawki. Następnie rozpuszczamy
białą czekoladę i dowolnie dekorujemynią
truskawki.
Śmietanę ubijamy ,pod koniec dodajemy 2
fixy i
cuker puder, całość krótko ubijamy.Do pucharków według własnego uznania nakładamy
truskawki, obrane i pokrojone
banany lub dowolne ulubione
owoce. Następnie wkładamy
bitą śmietanę i ponownie
owoce,
śmietana, na wierzch układamy
truskawkowe czekoladki , całość polewamysosem z
truskawek.Przygotowanie sosu.Dowolny
dżem, dwie, trzy czubate łyżki miksujemy z kilkoma
owocami świerzych
truskawek.Taki sos można wykorzystać też do innych deserów , idealny do
lodów.PAMIĘTAJCIE, DODAJĄC ZBYT DUŻO
CUKRU DO
ŚMIETANY, TRACICIE JEJ PUSZYSTOŚĆ,ROBI SIĘ
MAŚLANA.