Wykonanie
Przepis na proste i smaczne ciasto. Połączenie ciasta kruchego z
biszkoptem.

Składniki:kruche--1,1/2szklanki
mąki-1/2 szklanki
cukru-120 g
masła roślinnego-1
jajko-1/2 opakowania
cukru wanilinowego-1 łyżeczka
proszku do pieczeniabiszkopt--1,3/4 szklanki
mąki-1 szklanka
cukru-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-5
jajek-6 łyżek
oleju-2 łyżeczki
proszku do pieczeniaod 50 dag do 70 dag
truskawekWykonanie;
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło. Połączyć ugniatającwidelcem lub posiekać nożem.
Jajko ubić z
cukrem i
cukrem wanilinowym,dodać do posiekanej z tłuszczem
mąki i delikatnie zagnieść. Ciasto jest dośćluźne. Formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formywykleić kruchym
ciastem, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzaćdo 180 stopni C, Wyjąć formę z
ciastem z lodówki, w kilku miejscach nakłućciasto widelcem. Wstawić na 10 -15 minut do piekarnika i zapiec.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osączyć z
wody.
Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami
cukier . Do ubitej z
cukrem pianydodać
żółtka i ubijać około 5 minut. Do ubitej masy dodać
olej,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie, i delikatnie całość wymieszać.Na podpieczony gorący kruchy placek wyłożyć całe
truskawki i zalać ( rozkładającrównomiernie łyżką)
ciastem biszkoptowym. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.Upieczone i przestudzone ciasto można posypać
cukrem pudrem, polewą
czekoladową , sosem
truskawkowym,
bitą śmietaną.Wyśmienicie smakuje bez dodatków.,