ßßß
Składniki:kruche--1,1/2szklanki mąki-1/2 szklanki cukru-120 g masła roślinnego-1 jajko-1/2 opakowania cukru wanilinowego-1 łyżeczka proszku do pieczeniabiszkopt--1,3/4 szklanki mąki-1 szklanka cukru-1 łyżka mąki ziemniaczanej-5 jajek-6 łyżek oleju-2 łyżeczki proszku do pieczeniaod 50 dag do 70 dag truskawekWykonanie;Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło. Połączyć ugniatającwidelcem lub posiekać nożem. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,dodać do posiekanej z tłuszczem mąki i delikatnie zagnieść. Ciasto jest dośćluźne. Formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formywykleić kruchym ciastem, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzaćdo 180 stopni C, Wyjąć formę z ciastem z lodówki, w kilku miejscach nakłućciasto widelcem. Wstawić na 10 -15 minut do piekarnika i zapiec.Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osączyć z wody.Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier . Do ubitej z cukrem pianydodać żółtka i ubijać około 5 minut. Do ubitej masy dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, i delikatnie całość wymieszać.Na podpieczony gorący kruchy placek wyłożyć całe truskawki i zalać ( rozkładającrównomiernie łyżką) ciastem biszkoptowym. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polewączekoladową , sosem truskawkowym, bitą śmietaną.Wyśmienicie smakuje bez dodatków.,