Wykonanie
Witam !!!Sezon wspaniałych dojrzałych
śliwek w pełni .Czas na proste w wykonaniu ciasto z węgierkami .Ciasto jest delikatne , wilgotne i bardzo smaczne .Pasuje idealnie do popołudniowej
kawy lub
herbaty .Składniki :20 dag
masła1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
aromatu cytrynowegoszczypta
soli4
jajka3 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka3/4 kg
śliwek węgierekZe
śliwek usunąć pestki . Formę do pieczenia dokładnie wysmarować
masłem lubwyłożyć papierem do pieczenia .Należy pamiętać żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.Dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki .Mikserem utrzeć
masło z
cukrem ,
cukrem waniliowym ,
aromatem cytrynowym,szczyptą
soli , na pulchną masę .Następnie wbijać po jednym
jajku do utartej masy i dalej ucierać .
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsypywać małymi porcjamido ucieranej masy na przemian z
mlekiem .Pamiętajcie żeby
mąkę i
mleko mieszać z
ciastem mikserem ustawionym nanajniższych obrotach .Możecie też zmienić końcówki z ucierających na mieszające .Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyłóżcie je łyżką do formy , rozsmarujcie na całej powierzchni formy i lekko powciskajcie połówki
śliwek .Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut .Wystudzone ciasto można posypać
cukrem pudrem lub na
śliwki nałożyć kleksy
bitej śmietany.Życzę smacznego .A jak Wam będzie smakowało podzielcie się swoimi spostrzeżeniami .Czekam na e-mail
[email protected] .