Wykonanie


W ostatnim czasie bardzo polubiłam przygotowywać (i konsumować :)) różne wegetariańskie pasztety. Robi się je szybko i smakują bardzo dobrze. Ten z
cukinii pochodzi ze strony Olgi Smile . U mnie w wersji zmodyfikowanej - zamiast
płatków ryżowych użyłam
otrębów owsianych a można też zastąpić je np.
kaszą manną, jaglaną lub
kuskus.Składniki:5-6 mini
cukinii lub 3 duże (w
sumie ok. 1kg
cukinii)0,5 kg
ziemniaków2 szklanki
otrębów owsianychpęczek
kopru3
cebule5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
pieprzuZiemniaki gotujemy i studzimy a następnie rozdrabniamy.
Cukinię dokładnie myjemy a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Pietruszkę drobno siekamy.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i podsmażamy na
oliwie. Pod koniec smażenia
cebuli dodajemy do niej wyciśnięty
czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki razem z
otrębami dobrze mieszamy i dosmaczamy
solą i
pieprzem. Masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 60-70 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego! :)
