ßßß Cookit - przepis na Wegański pasztet z cukinii

Wegański pasztet z cukinii

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie bardzo polubiłam przygotowywać (i konsumować :)) różne wegetariańskie pasztety. Robi się je szybko i smakują bardzo dobrze. Ten z cukinii pochodzi ze strony Olgi Smile . U mnie w wersji zmodyfikowanej - zamiast płatków ryżowych użyłam otrębów owsianych a można też zastąpić je np. kaszą manną, jaglaną lub kuskus.
Składniki:
5-6 mini cukinii lub 3 duże (w sumie ok. 1kg cukinii)
0,5 kg ziemniaków
2 szklanki otrębów owsianych
pęczek kopru
3 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki gotujemy i studzimy a następnie rozdrabniamy. Cukinię dokładnie myjemy a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i podsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy do niej wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki razem z otrębami dobrze mieszamy i dosmaczamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 60-70 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego! :)
Źródło:http://happy-vege.blogspot.com/2013/08/weganski-pasztet-z-cukinii.html